• Návšteva u pána včelára

          • Zavčas rána bzučí včielka,

            že navštívi každý kvet.

            Nabzučí sa veru veľa,

            kým vyrobí sladký med.

             Na lúkach už počuť bzukot včielok. V mesiaci máj sme navštívili pána včelára, ktorý nám porozprával  o včielkach.  Na úvod nám ukázal obrázky včiel,  kde deti videli ako vyzerá kráľovná, trúd a robotnice. Tiež nám ukázal nástroj na vydymenie (dymák), aby boli včielky pokojnejšie a spoločne sme sa presunuli  k úľom. Deti mali možnosť pozerať tento hmyz z dostatočnej blízkosti. Pán včelár nám dal pokyny, ako sa spávať aby včela nezaútočila. Pri pozorovaní  úľov sme počúvali zaujímavosti zo života včiel.  Dozvedeli sme sa, koľko sa včielka dožije, koľko medu vyrobí za svoj život, čo je povinnosťou kráľovnej a robotníc.  Vyskúšali si včelárske pomôcky, ochranný oblek,  ktoré sú jeho dennou súčasťou. Nechýbala ani ochutnávka  medu. Okrem  včiel sme na dvore  videli sliepky, zajaca a psíka ktoré mohli deti pohladiť.

            Ďakujeme pánovi včelárovi že si našiel  čas a my sme mohli stráviť krásne dopoludnie plné zážitkov.

             

          • Vesmír očami detí

          • Naša materská škola sa zapojila do výtvarnej súťaže „Vesmír očami detí“.

            V kategórii I. okresného kola získali:

            Terézia Murinová- hlavnú cenu a  postup na celoslovenské kolo

            Karin Červeňová-  špeciálnu cenu poroty

            Isabell Antónia Zaťková- špeciálnu cenu poroty

            Deti sa so svojimi rodičmi zúčastnili slávnostného vyhodnotenia a odovzdávanie cien, ktoré sa uskutočnilo v Oravskom kultúrnom stredisku v  Dolnom Kubíne. Súčasťou vyhodnotenia súťaže bola aj vernisáž prác. Deti okrem diplomu získali tiež malý darček.

            Víťazkám srdečne blahoželáme!


                                                                                                                                                  Katarína Matláková


             

          • Návšteva v 1.ročníku

          • Školský rok sa pomaly blíži ku koncu a z našich predškolákov sa čochvíľa stanú veľkí školáci. V mesiaci apríl, sme sa preto rozhodli navštíviť žiakov 1. ročníka a oboznámiť sa s priestormi  pred zápisom do školy. Pani učiteľka nás srdečne privítala a pozvala do triedy. Prváci nám ukázali, čo všetko sa  za ten krátky čas naučili. Pomenúvali obrázky, hravou formou ich rozčleňovali na slabiky, dopĺňali chýbajúce začiatočné písmeno, počítali kocky „ cukru“ pre draka, určovali počet v skupinách. Do úloh sa zapájali aj predškoláci.

            Na záver nás naučili jednoduchú tanečnú choreografiu a spoločne sme si zatancovali. Deťom sa v škole veľmi páčilo a už teraz sa tešia na nástup do školy. Ďakujeme pani učiteľke a školákom, že sme s mini mohli stráviť príjemné chvíle.

             

                                                                                                                                                   Katarína Matláková

             

             

          • Učíme sa spolu

          • Dňa 27.4.2023 v rámci výtvarnej výchovy  si  žiaci 8. ročníka pripravili  aktivity pre deti z materskej školy. Rozprávali sa spoločne o význame stromov a ich vplyve na životné prostredie.  Nadviazali na to praktickou činnosťou - vytvárali jarné stromy rôznymi výtvarnými technikami. Po skončení spoločnej práce išli spolu do prírody, kde hľadali rozkvitnuté jarné stromy a v ekoučebni si zopakovali, čo nové sa o stromoch dozvedeli.​​​​​

             

            Dňa 27.4.2023 v rámci výtvarnej výchovy  si  žiaci 8. ročníka pripravili  aktivity pre deti z materskej školy. Rozprávali sa spoločne o význame stromov a ich vplyve na životné prostredie.  Nadviazali na to praktickou činnosťou - vytvárali jarné stromy rôznymi výtvarnými technikami. Po skončení spoločnej práce išli spolu do prírody, kde hľadali rozkvitnuté jarné stromy a v ekoučebni si zopakovali, čo nové sa o stromoch dozvedeli.

          • Prípravy na Veľkú noc v materskej škole

          • Jar je v plnom prúde. Jarné slnko, svieža zeleň trávy, jasné farby prvých kvietkov vysielajú pozitívnu energiu, ktorú sme si s deťmi užívali na pobyte vonku a spoločných vychádzkach do prírody. S príchodom jary sú neoddeliteľne spojené aj mnohé ľudové zvyky a tradície, ktoré sme sa snažili ožíviť aj v našej Materskej škole. Počas týždňa sme viedli rozhovor o typických znakoch jari a Veľkej noci. Priblížili sme si pôstne obdobie, tradičné jedlá, prečo a ako sa zdobili vajíčka, tradičnú oblievačku a šibačku. Naučili sme s deťmi krásne veľkonočné vinše a piesne. Pozreli sme si video ako sa naši predkovia v minulosti pripravovali na veľkonočné sviatky a ako ich slávili. Naše detičky s malej aj veľkej triedy si v tomto duchu Veľkej noci vyzdobili aj svoje triedy, šatne a vytvorili krásne veľkonočné nástenky. Pani učiteľky pripravili pre deti rôzne námety na veľkonočné dekorácie. Deti z malej triedy skladali papier podľa predlohy a z geometrických tvarov vytvorili sliepočku a kohútika, strihali malé kuriatka, vyrábali veľkonočné pozdravy pre rodičov. Barborka Špavorová nám doniesla plný košík vyfúknutých vajíčok, ktoré detí krásne vymaľovali a vyzdobili. Do nasadenej trávičky deti popichali vymaľované  kraslice. Spoločne sa tešili aj z krásneho medovníkového košícka plného medovníkových dobrôt, ktorý im doniesla Izabelka Tješová. Deti si košíčkom vyzdobili šatňu a potom si na ňom pochutnali. Vo veľkej triede včielok prebiehali veľkonočné tvorivé dielne, kde deti skladali a lepili z farebných papierov zajačikov, sliepočky, kuriatka. Farebnými lepiacimi páskami zdobili papierové vajíčka, strihali a maľovali zajkov a kuriatka, ktorých škrupinky dozdobovali škrčeným krepovým papierom. Maľovali vajíčka temperovými farbami pomocou špajdlí alebo tenkého štetca. Deti si spoločne s pani učiteľkami vyrábali rôzne veľkonočne ozdoby a dekorácie a strávili prijemný deň v materkej škole.

                                                                                                                                  Jurigová

          • Mesiac knihy v triede Sovičiek

          • V mesiaci marec sme sa s deťmi venovali mnohým aktivitám. Našim cieľom bolo vzbudiť záujem o detskú literatúru a zaujať kladný vzťah ku knihám.

             Na začiatok sme sa rozprávali ako taká kniha vzniká, kto je pani spisovateľka, ako sa volajú obrázky v knihách a kto ich kreslí. Deti mali možnosť priniesť si do MŠ obľúbenú knihu a porozprávať o nej kamarátom. Taktiež počúvali rozprávky, prednášali básne, hádali hádanky. Spoločne sme sa ponorili do sveta rozprávok a priblížili si život princeznej Johanky, ktorá mala svojich sluhov a všetko robili za ňu. Vyskúšali si rolu hercov a zahrali krátke divadlo „ Ťahal dedko repku“.

            V náučnej literatúre sme sa venovali téme „ Od vajíčka k sliepočke“, kde sme poznávali životný cyklus sliepočky a dozvedeli sa veľa zaujímavostí.

            Navštívili sme školskú knižnicu, oboznámili sa načo knižnica slúži, ako funguje, podľa čoho sú knihy usporiadané a prelistovali sme si knihy rôznych žánrov. Deti zaujali portréty známych spisovateľov a prezradili mi, že aj oni by raz chceli byť spisovateľmi.

            Mesiac marec sme ukončili prednesom básní. Deti sa doma s rodičmi naučili báseň, ktorú nám v škôlke zarecitovali. Na záver sme ich odmenili pamätným listom a malým prekvapením.

                                                                                                                                  Katarína Matláková

          • Rozprávkový marec

          • ,,Vedie,vedie cesta nová,

            do mestečka Rozprávkova,

            kto chce s nami cestovať,

            musí v knižkách listovať.“

            V mesiaci marec sme naozaj trieda ,,Chrobáčikov“ putovali z rozprávky do rozprávky. Veď predsa svet rozprávok je krásny, čarovný a rozprávky sú neodmysliteľnou súčasťou detského sveta. Prostredníctvom nich sa naučili, že častokrát majú rozprávky aj poučný charakter. Spoznávali dobro a zlo, že Popoluška, tri prasiatka či kozliatka sú dobrí, zatiaľ čo macocha, striga a vlk sú zlí a to čo robia je nesprávne. V rozprávke je možné všetko. Rozprávkové bytosti v nich vedia čarovať, zvieratká rozprávať a vždy, naozaj v každej rozprávke zvíťazí dobro nad zlom. Zahrali sa na ,,Popolušky“. Vieme, že musela triediť hrášok a šošovicu. Deti sa presvedčili, akú dostala náročnú úlohu a samé roztriedili strukoviny. ,,Hádajte, hádajte, kto je? Otvorte, kozliatka moje!“, si deti spievali pri dramatizácii známej rozprávky Vlk a kozliatka a na záver sa premenili na zvieratká a rozprávku si zahrali v improvizovanom divadielku. Kreatívne pracovali na výrobe domčekov pre tri prasiatka, vytvorili vĺčika, ktorý vystupoval vo viacerých rozprávkach, vyrobili si záložku do knihy a naučili sa, ako treba správne pracovať s knihou. Navštívili raj kníh, našu školskú knižnicu. Deti sa dozvedeli, ako to v knižnici funguje, ako sú knihy rozdelené podľa žánru a nakoniec, ako kniha vzniká. Vedeli ste, že kniha vonia? Chrobáčiky, to už vedia. V knižnici zavreli oči, nadýchli sa a zistili, že naozaj stránky v knihách majú príjemnú vôňu. Nemohli sme zabudnúť ani na Umelecko-náučnú literatúru, vďaka ktorej naše hlavičky spoznávajú svet a nadobúdajú nové informácie. Dozvedeli sme sa, aký má životný cyklus sliepočka, ovečka a motýlik. Čítali sme si ,,Od semienka k rastlinke“ a vyskúšali sme si či z nás budú dobrí záhradníci. Do kvetináčov si zasadili semienka a každý deň ich opatrne polievali a sledovali ako rastú. Zo semienka nám vyrástla trávička, ktorá nám zdobí okno v šatni. Posledný týždeň sa venovalo téme komunikačné médiá a tak, na konci týždňa sme si zorganizovali súťaž ,,Superstar“. Naša súťaž bola s tým rozdielom, že v tejto súťaži vyhral každý, kto našiel odvahu sám verejne vystúpiť pred publikom. Deti boli veľmi nadšené, spievali do mikrofónu a naozaj si dopoludnie užili. Knihám sa nevenujeme len v mesiaci marec, ale v knižnom kútiku si denne deti knihy prezerajú, rozprávajú podľa obrázkov, rozoberajú ilustrácie a snažia sa pochopiť ich zmysel. Cieľom nielen tohto obdobia je priblížiť deťom knihy, ale počas celého roka, veď knihy sú ich kamaráti a skrýva sa v nich množstvo dobrodružstva a zábavy ale aj nových informácií a poznatkov.

                                                                                                                                                                     Anna Kramárová

             

          • Súťaž pre materské školy

          • Ak nakupujete v kauflante, môžete pomôcť našej škôlke vyhrať v súťaži Ekobuk. Pri pokladni si vyzdvihnite balíček s nálepkami a hlasovacím kódom. Nálepky využitejete v náučnej knižke Ekobúk a kód zadáte na stránke www.ekobuk.sk  https://ekobuk.sk/sutaz/hlasovanie  - vyhľadáte si našu škôlku a zadáte kód. 

            Ďakujeme.

          • Divadelné predstavenie v Hornej Lehote

          • Vo štvrtok, 16.2. sme sa celá škôlka vybrali na divadelné predstavenie. Cestovali sme autobusom do Hornej Lehoty. V Sedliackej Dubovej sa ku nám pridali aj škôlkári z Dubovej. V Hornej Lehote nás privítali  škôlkári z Lehoty a ukázali nám ich obec aj škôlku a zaviedli nás do kultúrneho domu. Tam sme sa usadili na stoličky a predstavenie mohlo začať. Deti z cirkevnej základnej školy z Dolného Kubína si na divadelnom krúžku nacvičili predstavenie O troch prasiatkach. Bola to netradičná rozprávka, kde sme sa vlka vôbec nebáli, ale prežívali sme spolu s ním jeho trampoty. Ani prasiatka v rozprávke z vlka nemali strach a len sa chceli hrať. Bolo to veselé predstavenie, deti svoje postavy hrali skvelo a vynikajúca bola pani učiteľka zo škôlky z Hornej Lehoty, ktorá divadelný krúžok vedie. Po predstavení nás zabávala aj nás naučila spievať a tancovať pesničku z predstavenia. Deti si mohli vyskúšať obrovské pazúry ako mal vlk, na javisku si vyskúšali postavy troch prasiatok aj poľovníka.  

            V Hornej Lehote nám bolo skvelo, veľmi pekne ďakujeme pani učiteľkám za pozvanie a tešíme sa na ďalšie stretnutie.

          • Naša Zem je guľatá

          • Na začiatku februára deti získali elementárne predstavy o Zemi, planétach a vesmíre. Rôznymi výtvarnými technikami zobrazovali našu Zem, Slnko a planéty. Vystrihovali a maľovali rakety, tancovali a spievali piesne o vesmíre. No a vďaka prenosnému planetáriu deti mali „vesmír“ aj priamo v škôlke. Zábavno-zážitkovou formou sa dozvedeli nové informácie o planétach Slnečnej sústavy. Spolu s mimozemšťanom Paxom skúmali planéty, naučili sa ich vymenovať a dozvedeli sa o nich množstvo zaujímavých informácií. Naučili sa aj, že deň má 24 hodín vďaka obehu okolo svojej osi, zistili ako sa strieda deň a noc a spoznali prečo máme ročné obdobia. Planetárium bolo pre deti nevšedným zábavno-náučným spestrením a veľmi sa im páčilo.

          • Karneval

          •  „Ja budem vílou!“ „Ja zase pirátom!“ „A ja ti nič neprezradím, ale už sa veľmi teším!“
            Takéto, a podobné natešené výkriky, bolo denno-denne počuť v oboch triedach našej materskej školy už takmer dva týždne pred karnevalom, ktorý sa napokon konal vo štvrtok 16.02.2023 vo veľkáčskej triede.

            Všetko v materskej škole sa počas týchto dvoch predchádzajúcich týždňov pred karnevalom nieslo v duchu rôznofarebnosti a krásy zázračného sveta farieb okolo nás. Či to už bolo vyrábanie balónov z farebného krepového papiera, masiek škrabošiek, malých šaškov odtláčaním ručičiek alebo spolupráca detí s učiteľkami na výzdobe tried, atmosféra bola citeľne popretkávaná radostným očakávaním bezstarostnej zábavy a predvádzania sa.
            Karneval slávnostne otvorili pani učiteľky materskej školy zábavným tancom pre deti, na ktorý sa bolo radosť pozerať. Pri predstavovaní masiek detí, ktoré potom nasledovalo, sa naozaj prejavila fantázia a kreativita mnohých rodičov, ktorí s dôvtipom a láskou pripravili svojim deťom pestré kostýmy. Aj vďaka nim sa tu takto spolu zišli superhrdinovia s vílami a princeznami, zvieratká s pirátmi a vojakmi, policajti s horármi s kúzelníkmi, a to všetko pod starostlivým vedením perfekne moderných speváčok (učiteliek) zo sedemdesiatich rokov a bláznivého Šaša-jaša v podaní našej drahej pani upratovačky.

            O zábavu na karnevale vôbec nebola núdza. Deti spolu tancovali, smiali sa, sútažili, a v radostnom víre naháňali bublinky a balóny. Mnohí rodičia detí sa tiež s láskou postarali o hojnosť občerstvenia, a tak si všetci zúčastnení mohli pochutiť na fantastických buchtách s makom, bábovke, muffinoch, šiškách s džemom, mnohých druhoch zdravého ovocia i slaných pochutinkách.
            Na koniec karnevalu boli všetky deti ešte odmenené malým praktickým darčekom, či hračkou, no to najdôležitejšie, čo si deti odnášali z tohto veselého podujatia, bola radosť zo spoločne stráveného času, bezstarostnostného detského smiechu a čistého kamarátstva.