• Vianočná besiedka

          • Ako už všetci vieme Vianoce sú sviatkami lásky, radosti a pokoja. Tento rok sú tu Vianoce znova a my sme ich spolu s našimi škôlkarmi oslávili prostredníctvom vianočnej besiedky, na ktorú boli pozvaní ich najbližší . Ako každý rok, tak aj tento rok s adventom vrcholia prípravy na vianočnú besiedku. Keďže Vianoce sú sprevádzané mnohými zvykmi a tradíciami, ani naši škôlkari na vianočnej besiedke nezaháľali a pripravili si pre svojich najbližších vystúpenia, ktoré prezentovali jednotlivé zvyky, tradície či pranostiky. Hrdí rodičia mohli svoje ratolesti vidieť v podaní sv. Tomáša, sv. Barbory, sv. Kataríny, sv. Lucie či sv. Ondreja. Okrem zvykov, sme si pripomenuli aj tradície štedrej večere a čo nesmie chýbať na štedrovečernom stole. Vianočná atmosféra sa niesla v duchu spievania vianočných kolied a tančekov. Sme si istý, že nadšenie škôlkarov sa prenieslo ako nás učiteľov, tak aj na vás rodičov, či starých rodičov. Vianočnú besiedku sme ukončili spoločnou piesňou búvaj dieťa krásne “, ku ktorej sa za doprovodu p. Murina pridali aj nadšení rodičia. Ako učitelia chceme vyjadriť vám drahí rodičia veľké ďakujem za šikovnosť, odhodlanosť a učenlivosť vašich dietok. Už teraz sa tešíme a pevne veríme, že sa takto o rok stretneme zas a znova.

             

            „ Oheň v krbe tíško praská, v srdciach vládne pokoj, láska.

            Ježiškovi napíšem, nech Vám splní každý sen.

            Už sa stromček ligoce, prajeme Vám krásne Vianoce.“

                                                                                                                                  Suľová

          • Vianočné tvorivé dielne

          • „ Už od rána mamka pečie,

            z kuchyne dnes neutečie.

            Medovníkov spraví dosť,

            maškrtníkom pre radosť.“

             

            Posledný týždeň pred sviatkami narodenia Ježiška sme si v MŠ spríjemnili vianočnými tvorivými dielničkami. Už od rána rozvoniavala škorica a med. Deti sa s plnou chuťou a nadšením pustili do pečenia medovníkov. Upečené medovníky spoločne s rodičmi vyzdobili. Počas dňa sme si vytvorili pohodovú sviatočnú atmosféru počúvaním a spevom vianočných kolied. To nebolo všetko, rôznymi technikami sme vyrábali vianočné ozdoby, svietniky a zdobili stromček. Naše výtvory sme vystavili v MŠ, ktoré nám spríjemňovali predvianočné obdobie. Niektoré výrobky išli na predaj na vianočnú burzu. Výsledkom našej práce nie sú len krásne výrobky, ale aj chvíle, ktoré sme mohli prežiť spoločne.

            Ďakujem rodičom za účasť a prajeme Vám príjemné prežitie Vianočných sviatkov!

             

                                                                                                                                                            Katarína Matláková

          • Vianočné trhy a besiedka

          • Vážení rodičia,

            srdečne Vás pozývame na Vianočné trhy a besiedku, ktorá sa uskutoční v stredu -  21.12. o 16.tej hodine v priestoroch materskej školy.

          • Vianočné oblátky

          • Krásna, sladká a teplá vôňa škorice, jemne sa šíriaca okolo, hlasné a spokojné chrúmanie oblátkov, popadané biele omrvinky, šťastný detský smiech... len malý obraz spojený s Vianocami a radostnou prípravou na ne.

            Kedysi vianočné oblátky pekávali dedinskí učitelia, alebo farári a každá rodina dostala svoju nádielku v závislosti od počtu jej členov. Bola to činnosť časovo veľmi náročná a svojim spôsobom ňou žila celá dedina. Dnes by už len málokto vedel povedať, koľko trpezlivosti, času a láskavej obety si vyžaduje domáce pečenie vainočných oblátkov. Veď je jednoduché ísť do supermarketu a kúpiť si balíček oblátkov za pár centov, no tie pravé, doma pečené, majú svoje nenahraditeľné čaro.

            Ráno 24. Novembra nám do MŠ prišli toto čaro priblížiť dve šarmantné seniorky, pani Semanová a pani Ghutová, prastará mama Bianky Kozáčikovej.

            Je naozaj úžasné, že tieto dve dámy spolu stále udržiavajú prastarú slovenskú tradíciu, ktorá sa už vďaka uponáhľanému modernému spôsobu života z našej spoločnosti vytráca.

            Prezradené bolo asi naozaj všetko, počnúc od receptov na cesto na oblátky i trubičky (tieto dve cestá sú rozdielne, to sme nevedeli ani my!), až po presný postup výroby a pečenia. Predstavte si, že z bieleho tekutého cesta v mištičke, ku ktorému si všetky deti privoňali, pod starostlivými rukami pekárok, za vzrušujúceho sykotu elektrického oblátkovača, sa rodila oblátka za oblátkou a navíjala trubička za trubičkou. Presne toto naše deti pozorovali a so sebe tak vlastným záujmom vnímali! Samozrejme, s detskou radosťou ochutnávali všetko, čo sa napieklo. Každé dieťa dostalo svoju oblátku i trubičku a ešte aj zvýšilo!

            Bolo krásne byť svedkom toho, ako jedna  generácia vzájomne obdarúva druhú - deti venovali našim dámam svoju mladú energiu, vtelenú do recitovaných básničiek, spievaných pesničiek a predvedených tancov, venoveli im svoju čistú detskú zvedavosť a jednoduchosť a naše krásne pekárky venovali deťom svoj čas, trpezlivosť, láskavosť a kúsok nádherného vianočného čara.

            Naše triedy a chodby aj na druhý deň ráno ešte stále voňali škoricou a vianočnými oblátkami.

            Pani Semanová a pani Ghutová, zo srdca vám ďakujeme!

             

            Eva Kuhajdová

          • Mikuláš v našej škôlke

          • Mikuláš je dedko starý, vie on robiť veľké čary….. A že to tak aj naozaj je, sa presvedčili naši najmenší, keď v utorok 6. 12. 2022 zavítal do našej materskej školy naozajstný Mikuláš s anjelikom a čertom. I keď bez snehu, mrazu a koča, ale o to s väčšou nádielkou a dobrou náladou. A preto, že k nám chodia samé šikovné a poslušné deti, Mikuláš neprišiel naprázdno, prišiel s košom plným prekvapení. Mikuláš sa detí spýtal, či sa vedia modliť a či boli poslušné. A deti nielenže sa pomodlili, ale mu zarecitovali krásne básne a zaspievali piesne, ktoré si s láskou pre neho prichystali. Najväčšiu radosť mali deti, keď ich obdaroval sladkým balíčkom. Na záver  sme sa  s Mikulášom rozlúčili a sľúbili mu všetci, že budeme poslušní. 
            ,,Hádam nám ten sľub vydrží!“
                                                                                                                                                                     Anna Kramárová

          • O tete z knižnice...

          • Kde bolo tam bolo, bola raz jedna knižnica, v ktorej pracovala veľmi milá a veselá teta Alenka. Teta Alenka mala veľmi rada svoju prácu knihovníčky v oddelení detskej literatúry,  pretože mala rada knihy a ešte viac deti, ktoré ich čítali. Okrem požičiavania kníh robievala rôzne besedy a čitateľské dielne pre školy a škôlky. Niekedy deti nemohli prísť do knižnice a vtedy prišla teta Alenka za nimi do škôlky, alebo do školy. Aj v piatok 18.11. cestovala vlakom za deťmi do Dlhej nad Oravou. Niesla so sebou ruksak a dve veľké tašky. Keď vošla do triedy Chrobáčikov, obsah tašiek vysypala na koberec. Boli plné kníh. Vybrala z nich jednu  -  o žabiakoch Kvakovi a Čľupovi. Z tašky jej vykukli aj dve plyšové žabky. Deti so záujmom počúvali príbeh dvoch žabiakov, odpovedali na otázky, ktoré im teta Alenka dávala a napodobňovali žabky - pohybmi aj zvukmi. Tete Alenke sa od našich Chrobáčikov ťažko odchádzalo. Nechala im zaujímavé knihy na prečítanie a pobrala sa za deťmi do triedy Sovičiek. Tam si deti odkrem vypočutého príbehu žabiaka Kvaka aj vyrobili. Bude im slúžiť ako záložka do knihy a spomienka na veselú tetu Alenku.

            Teta Alenka sa srdečne rozlúčila s deťmi zo škôlky a navštívila aj žiakov piateho a šiesteho ročníka. My jej ďakujeme a tešíme sa na ďalšie stretnutie. 

          • Na ľudovú nôtu

          • Tohtoročný Deň materských škôl sa niesol v duchu tradícií. Pozvali sme staré mamy z klubu Jednoty dôchodcov, aby nám porozprávali a zaspomínali si na ich detstvo.  

            Tie prišli vyobliekané do tradičných, nádherne vyzdobených krojov. Najprv nám zaspievali, pre nás neznáme, ľudové piesne. Piesne sa v Dlhej nad Oravou spievali voľakedy, teraz ich pozná len málokto. Pieseň Na Dlhánskom moste sa nám páčila najviac. Staré mamy nás ju naučili. Potom sa pohodlne posadili a začali rozprávať o svojom detstve. Tak ako dnešne deti sa radi hrávali, behali, naháňali sa. Nemali však hračky. Vyrobili si ich z toho čo našli - z handričiek, varešiek, slamy,... Ani do škôlky nechodili. Miesto do škôlky chodili na pole, starali sa o zvieratá, pásli husy a so všetkým pomáhali rodičom. Deti sa ich na kadečo vypytovali a staré mamky veselo odpovedali. Napríklad aké jedlo jedávali. Vraj jedávali veľa zemiakov a kapusty. A vždy všetko zjedli. 

            My sme staré mamy ponúkli tradičnými dobrotami a poďakovali sa im za príjemné dopoludnie. Veríme, že prídu aj nabudúce a zas sa niečo spolu naučíme.

            A keďže staré mamy majú vnukov a vnučky aj v škole, keď sa škôlkári so starými mamami rozlúčili, do škôlky zavítali aj žiaci 2. ročníka, aby si aj oni spoločne zaspievali a zatancovali im. 

          • OZNAM PRE RODIČOV

          • Preberanie detí v materskej škole:

            6:20 - 7:25

            7:55 - 8:15

             

            RODIČOM DETÍ MŠ NEBUDE UMOŽNENÝ VSTUP DO PRIESTOROV ŠKOLY V ČASE 7:25 - 7:55 !!!

             

            Odôvodnenie:

            • V čase 7:25 - 7:55 prichádzajú do školy žiaci základnej školy.
            • Povinnosťou školy je chrániť zdravie a bezpečnosť žiakov.
            • Rodičia aj napriek opakovaným prosbám neakceptujú zákaz vjazdu do areálu školy motorovými vozidlami.
            • Prichádza zimné obdobie, čím je čiastočne obmedzená aj prístupová cesta do zariadenia.
            • Uvedeným rozhodnutím, chceme výrazne znížiť výskyt automobilov pri škole v čase príchodu žiakov na vyučovanie.

            Za porozumenie a akceptovanie daného rozhodnutia ďakujeme.

          • Cesta autobusom a vlakom

          • "Ide ide vláčik, ide ide vlak. A vy milé deti, poďte nasadať,.."

            A deti nasadli. Najprv síce do autobusu, ale cestou naspäť aj do vlaku. A odviezli sa do susednej obce Sedliacka Dubová. Pred cestou sa oboznámili s tým, ako sa v dopravnou prostriedku správame, aby sa nám nič nestalo. Že v autobuse si musíme kúpiť lístok od šoféra a ísť si sadnúť, aby sme nespadli. Cestou sme pozorovali pána šoféra, cestujúcich aj cestu okolo. Po vystúpení z autubusu sme si prakticky vyskúšali bezpečný prechod cez cestu. Prešli sme sa po bočných uličkách a pozorovali domčeky so záhradami. Došli sme až k novému ihrisku, kde sme sa veselo vyšantili. Cestou k vlaku sme si zaspievali, ponaháňali sa aj sme si zopakovali ako sa máme správať. Vo vlaku sa musíme správať slušne, tiež musíme sedieť a keď by sme nesedeli, musíme sa držať. Lístok sa kupuje na stanici. Akurát v Sedliackej Dubovej stanica nie je, preto sa musí kúpiť lístok vo vlaku u pána sprievodcu. Vlak meškal, tak sme si čakanie skrátili rozcvičkou a hrami. Vlak prišiel a odviezol nás naspäť do Dlhej. V škôlke nás už čakal teplý obed a po obede postieľky.

            Niektoré deti po prvýkrát cestovali dopravným prostriedkom. Na druhý deň na otázku, či sa im viac páčila cesta vlakom, alebo autobusom odpovedali, že sa im najviac páčilo vlakom aj autobusom :)  čo nás veľmi teší. 

             

          • Návšteva železničnej stanice

          • V rámci týždňa ,,Pracovné profesie“  sme sa vybrali na železničnú stanicu. Deti mali možnosť vidieť prichádzajú vlak, ktorý nás pozdravil zatrúbením a my sme mu na oplátku zamávali. Po nastúpení  cestujúcich  do vlaku, dal ujo výpravca povel a  vlak mohol opustiť stanicu a  pokračovať na ďalšiu zastávku. Pán výpravca nás pozval k sebe do kancelárie, kde nám porozprával viac o svojej práci. Deťom rozdal cestovné lístky, ktoré si mohli opečiatkovať a následne im ich naskenoval. Ukázal nám lampy vo farbách semafóru ktoré používajú pri práci v noci, aby mohol vlak bezpečne zastať a tiež odísť zo stanice. Prezradil  nám  povel na odchod vlaku. Deti mali možnosť vyskúšať si uniformu a zahrať sa na malých výpravcov. Tento deň sa im zážitkovým učením priblížilo ako to prebieha na železničnej stanici a akú dôležitú prácu vykonáva ujo výpravca. Na záver sme zaspievali pesničku   ,, Ide, ide vláčik“, poďakovali sa a vrátili späť do materskej školy.

                                                                                                                                                                        

                                                                                                                                      Katarína Matláková

             

          • ,,Október - Mesiac úcty k starším"

          • Október – Mesiac úcty k starším

            Na dvere nám zaklopal ,,Október– mesiac úcty k starším“. Každoročne si s deťmi v materskej škole pripomíname to, že si máme uctiť našich starkých a dávať im najavo našu lásku. V mesiaci október sme v materskej škole venovali niekoľko aktivít prehlbovaniu vzťahu detí k starým rodičom, či starým ľuďom všeobecne. Ako prvou a veľmi peknou aktivitou bola návšteva u Isabellkinej starej mamy – pani Gonosovej, kde sme spoločne trieda ,,Sovičiek a Chrobáčikov“ hrabali lístie a zbierali orechy. Deti boli počas hrabania veľmi usilovné a pracovité, za čo im starká Gonosová ponúkla teplý čaj a chutné koláčiky. Na záver deti milej starej mame zaspievali piesne o jeseni a odovzdali jej malý darček. Ďakujeme pani Gonosovej,  že nás pozvala k nej na návštevu a mohli sme tak stráviť veľmi pekné a príjemné dopoludnie. 
            Ďalšou veľmi peknou aktivitou bola ,, Rozprávka od starej mamy“. Určite mi dáte za pravdu, že rozprávočky v podaní starej mamy, či starého otca sú pre nás tie najkrajšie. Nie je dôležité, či je rozprávaná, alebo prečítaná. Dôležité je, že je odovzdaná poslucháčom z lásky. S veľkou láskou nám prišla rozprávku ,,O Maťkovi a Kubkovi“ prečítať Martinkina stará mama – pani Sálusová. Zaujala všetkých prítomných, ktorí jej výkon ocenili potleskom. Taktiež deti  sa v rámci predčitateľskej gramotnosti učili aktívne počúvať.  Pre starkú Sálusovú pani učiteľky pripravili  čaj zo šípok, ktoré deti nazbierali počas vychádzky do lesa. Ďakujeme pani Sálusovej, že si našla čas a prišla medzi nás. 
            Posledný októbrový týždeň deti vyjadrovali svoju lásku k starkým krásnymi kresbami i maľbami. Rozprávali, čo s nimi najradšej robia. Vyrábali pre nich pozvánky na besiedku a  tiež pripravili s pomocou učiteliek milý darček v podobe obrázka dedka a baky vyrobeného rôznymi technikami. Tým sa učili prosociálnemu správaniu.  A tak dňa 26.10.2022 prišiel ten veľký deň a škôlkari na prízemí školy pestrým kultúrnym programom vyjadrili veľké poďakovanie, vďačnosť a úctu k svojím starkým. Program bol bohatý a pestrý. Striedali sa básne, piesne a tance. Na záver deti svojim starým rodičom darovali vyrobené obrázky a ponúkli ich koláčikmi, ktoré upiekli pani učiteľky. Starí rodičia našich detí sa poďakovali silným potleskom a úsmevom. Verte, všetkým sa páčilo!
            Sme radi, že sme spoločne prispeli k vytvoreniu peknej sviatočnej atmosfére a mohli tak vyjadriť úctu a vďaku našim starým rodičom. 
            „Ľúbime vás celým svojím detským srdiečkom!“ 
             
                                                                                                                                                                     Anna Kramárová

          • Pondelok s hasičmi

          • Týždeň sme začali s hasičmi. Hasiči z Dolného Kubína navštívili našu školu. Najprv sa venovali školákom a potom nám. Porozprávali nám o svojej práci čo všetko robia, naučili nás dôležité čísla kam treba telefonovať, ukázali nám svoje pracovné oblečenie. Dovolili nám vyskúšať si ich prilbu a pani učiteľke požičali svoju bundu. Poukazovali nám prístroje a celé auto, do ktorého nás ochotne vyložili a my sme sa mohli zahrať na hasičov. Na rozlúčku nám pustili nachvíľku maják aj sirénu a spoločne sme sa odfotili. 

            Dakujeme im veľmi pekne.

          • Dopoludnie u babky na záhrade

          • Október je nie len mesiacom kedy pozorujem zmeny v prírode, padanie lístia, chladnejšie počasie, zber jesennej úrody. Je to aj mesiacom úcty k naším milovaným starým rodičom. S deťmi sme rozprávali, ako si máme vážiť a ctiť starších ľudí. Pri tejto príležitosti sme sa rozhodli navštíviť Isabellkinu babku. Babka nás s úsmevom privítala a pohostila.

            Deti jej pomohli na záhrade s hrabaním lístia, ktoré usilovne naložili do fúrika, udupali  a odviezli do kompostoviska. Práca na záhrade sa im veľmi páčila. Popri hrabaní lístia zbierali orechy, v záhrade kŕmili sliepočky a užívali si jesenné aktivity.

            Za pomoci pani učiteliek  vyrezávali do tekvice, ktorú lyžičkami vydlabali a dozdobili kvetinkami a lístím zo záhrady. Na záver sme pani Gonosovej zaspievali piesne a poďakovali sa jej za to, že sme mohli stráviť príjemné dopoludnie u nej na záhrade.

                                                                                                                                             Katarína Matláková
             

          • Ako sme s pánom stolárom vyrobili domček pre hmyz.

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Ako sme s pánom stolárom vyrobili domček pre hmyz..

            S nápadom vyrobiť domček pre hmyz prišla Peťkova mamina. Ich ocko je stolár a do realizácie sa pustil s chuťou už doma. Všetko si dôkladne premyslel, zakreslil, nachystal, narezal,... Do škôlky priniesol celé vybavenie - od hobľovačky cez latky, náradie, klinčeky až po náplň do domčeka. Pomocou hobľovačky nám ukázal rozdiel medzi neohobľovanou a ohobňovanou latou. Rozdiel sme videli aj cítili, ked sme po latke prešli prstom. V dielni nám poukazoval náradie a nástroje, s ktorými pracuje. Deti si mohli vyskúšať pílenie pílkou, šmirgľovanie aj pribíjanie klincov. Napílené a opracované latky deti s pomocou pribíjali podľa nakresleného návodu. Domček sme vyplnili materiálom, ktorý je pre chrobáčiky, včielky a motýle lákavý - suchá tráva a lístie, konáriky tenké aj hrubšie s otvormi, piliny, šišky a kôra zo stromu. Na vrch domčeka Peťkov ocko pripevnil zošívačkou mriežku, aby výplň časom nevypadla. Hotový domček sme pripevnili na tabuľu v ekoučebni. Nám sa veľmi páči, dúfame, že hmyzu sa v ňom bude dobre bývať.  

            Peťkova mamina dala deťom sladké ovocie a drevený prívesok v tvare úsmevu na kľúče na pamiatku.

            Ďakujeme obidvom za skvelý deň, za ukážku stolárskej práce a za krásny domček pre hmyz. 

             

          • September v triede Chrobáčikov

          • Prázdniny sa skončili a triedy našej materskej školy sa opäť zaplnili. Pani učiteľky sa snažili pripraviť vo svojich triedach čo najkrajšie prostredie pre deti, kde strávený čas zanechá len pozitívne zážitky a  spoznávanie sveta bude hrou a zábavou. A tak dňa 05. septembra 2022 sa škôlka mohla opäť otvoriť. Prvé dni v škôlke boli náročnou skúškou pre najmenších škôlkarov, ktorí k nám prišli prvýkrát. Ráno nechýbali ani slzičky pri lúčení s mamkou, či ockom, ale  postupne  už plač utíchol a vystriedal ho úsmev s očakávaním nového v nastávajúcom dni. Každý deň v škôlke je niečím iný, výnimočný, každý deň sa niečo nové dozvieme, či naučíme. Počas tohto mesiaca sme sa zoznámili so svojimi pani učiteľkami, s novými kamarátmi, zoznamovali s novým prostredím. Spoznali sme rôzne témy, básničky a pesničky. A tak sme si postupne zvykli na pobyt v materskej škole. Začali sme sa spolu spoznávať  a tráviť  krásne spoločné septembrové chvíle najmä vonku, lebo počasie nás k tomu priamo nabádalo. Deti trávili väčšinu času na školskom dvore, kde  preliezky znovu ožili detským smiechom a radosťou. Prvý týždeň sme sa oboznámili s režimom a pravidlami v MŠ a jedným z pravidiel je, že sme všetci kamaráti a tak sme sa naučili veľmi peknú pieseň ,,Kamaráta mám“, ktorú si určite budeme spievať po celý školský rok. V jeden deň sme sa všetci premenili na chrobáčiky, vytvorili sme si chrobáčikove čelenky. Deti mali z toho veľkú radosť. Oslavovali sme Miškove meniny a Lukáškove narodeniny. Ich maminky nám pripravili zdravé maškrty na ktorých sme si všetci pochutnali. Počas témy ,,Cesta do MŠ“ sme si z drevených kociek stavili vlastnú cestičku a pomenúvali sme si budovy, ktoré  môžeme vidieť v obci. Keďže nám začalo aj krásne obdobie JESEŇ, mali sme na školskom dvore a v okolí materskej školy množstvo podnetov na pozorovanie zmien v prírode/ v počasí, hry s listami, gaštanmi či hry s vetrom. Vymaľovali sme si jesenné listy a z obalov na vajíčka sme si vytvorili muchotrávky, ktoré nám budú zdobiť našu šatňu. Každý mesiac v MŠ je pre deti veľmi zaujímavý a plný dobrodružstiev, ktoré deti budú spoločne prežívať. 

            Pre deti to bude rozhodne ďalší krásny rok v škôlke.
                    
                                                                                                                                                               Anna Kramárová

          • Hurá škôlka

          • Oznam pre rodičov!

             

            Školský rok 2022/2023 sa začína v pondelok 5.9.2022.

            Materská škola bude v prevádzke od 6:20 do 16:00 hod.

            Ranné schádzanie detí bude od 6:20 do 7:20 a od 7:50 do 8:15.

            Poobedné odovzdávanie detí bude od 14:00 do 16:00.

            Dieťa prihlásené na poldenný pobyt môžu rodičia vyzdvihnúť od 11:30 do 12:00.

             

            Vstup rodičom a sprevádzajúcim osobám autom do areálu školy je z bezpečnostných dôvodov zakázaný. Prosíme Vás o dodržiavanie. 

             

            Deti v materskej škole potrebujú:

            • papuče
            • náhradné oblečenie (tričko, tepláky, spodné prádlo)
            • pyžamo
            • vhodná obuv na von 
            • vhodné oblečenie na pobyt von (bunda do dažďa, prípadne aj pogumované nohavice, šiltovky, klobúčiky)

            Všetko oblečenie aj obuv je potrebné podpísať.

             

            Suma 10,-€  za prevádzkové náklady za materskú školu sa uhrádza na číslo účtu:

            SK 17 0900 0000 0003 2279 2514

             

            Poplatok za stravu sa uhrádza podľa pokynov na zápisnom lístku, ktorý rodičom dáme prvý školský deň. Číslo účtu, aj suma za stravu ostáva zatiaľ nezmené. Suma 39,-€  pri celodennom pobyte a 34,20 € pri poldennom pobyte sa uhrádza na číslo účtu:

            SK 58 0200 0000 0000 2073 3332

             

             

            Ministerstvo školstva vydalo k novému školskému roku manuál Zelená otvoreným školám (zelena_otvorenym_skolam.pdf), podľa ktorého rodič predkladá vyhlásenie o bezpríznakovosti

            Rodič predkladá pri nástupe do školy a po každom prerušení dochádzky do školy a školského zariadenia v trvaní 5 a viac  o sebe nasledujúcich vyučovacích dní (víkendy a sviatky sa nepočítajú) „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“ dieťaťa/žiaka (Príloha č.1). V prípade, že rodič nepredloží „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“, dieťa/žiak sa považuje za príznakového, a je potrebné, aby rodič kontaktoval všeobecného lekára pre deti a dorast, ktorý ho bude ďalej usmerňovať. Ak dieťa/žiak neprišiel v sprievode rodiča do školy a nepredložil „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“, je potrebné dieťa/žiaka umiestniť do izolačnej miestnosti a bezodkladne kontaktovať rodiča.

            Príloha:

            1. Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti (bezpriznakovost.pdf)

             

             

          • Ako sa zabaviť s deťmi počas letných prázdnin

          • Prichádza leto a sním aj dlhé  letné prázdniny a my si už možno teraz trápime hlavu, čo ideme vymyslieť, aby sa naše deti počas letných prázdnin nenudili a robili niečo zmysluplné.

            Je veľmi veľa možností ako môžeme s deťmi prežiť leto, ale v dnešnej dobe sa treba pozerať aj na finančnú stránku a siahnuť aj po možnostiach, ktoré nás veľa nestoja a deti sa pri tom zabavia a naučia veľa užitočných vecí.

            • Chodievajte s deťmi do parku a využívajte detské ihriská – dnes sú ihriská zariadené rôznymi hojdačkami, preliezkami, kolotočmi dokonca aj športovými plochami, kde sa dá naozaj s deťmi dosýta vyblázniť.
            • Navštívte lesné chodníky – existujú aj ľahšie zvládnuteľné trasy a náučné chodníky, ktoré sa dajú absolvovať s deťmi. Môžeme spojiť turistiku aj s čítaním textu na náučných tabuliach, hrajte sa spolu rôzne hry v prírode, sledujte stopy zvierat, počúvajte spev vtákov, foťte prírodu, spoločne objavujte čaro ukryté v prírode. Neskôr si môžete fotky vytlačiť a vytvoriť si vlastnú knižku z prázdnin, ktorú deti určite ocenia.
            • Choďte k jazierkam a priehradám – niekedy stačí aj lesný potôčik, je tam nielen tichšie a čistejšie, ale deti sa tam môžu hrať rôzny hry, ktoré sa v aquaparkoch hrať nemôžu – voľné behať v potoku, hádzať kamene do jazera (žabky), púšťať si loďky dolu prúdom, urobiť si z kameňov svoju vlastnú priehradu, pozorovať žubrienky, rybky, zahrať sa na prieskumníkov.
            • Navštívte hrady, múzeá – je veľa múzeí a hradov, kde si deti do sýtosti môžu rozvíjať fantáziu, spoznávať záhadné zákutia a preskúmať, čo všetko ukrýva. Často sa tu organizuje aj množstvo zábavných podujatí a súťaží.
            • Absolvujme s deťmi cyklotrasu – nie je nič lepšie ako keď si spoločne sadneme s deťmi na bicykel a vyberieme sa spoznávať blízke okolie, ideálne je, keď sa po ceste zastavíme pri lesnom potôčiku alebo jazierku a trošku sa osviežime. Vhodné je, keď si vyberieme označené cyklotrasy, aby sme boli v kľude a nemuseli sa obávať áut na cestách.
            • Nocovať v záhrade v stane môže byť veľká zábava a zážitok pokiaľ to spojíme s večernou opekačkou alebo zavoláme kamarátov zo školy. Večer  môžeme spojiť s hraním zábavných spoločenských hier, maľovaním spoločného obrázka, rozprávaním príbehov pri ohni a pozorovaním nočnej oblohy.
            • Prechádzka  spojená s piknikom v prírode môže byť veľmi príjemným rodinným zážitkom.
            • Spoločne varte netradičné jedlá – nie len v kuchyni ale aj pri ohni vonku sa dá zažiť kopec zábavy. Deti veľmi radi experimentujú s potravinami, kedy najviac popustia uzdu svojej fantázie.

             

            Snažme sa čo najviac času stráviť vonku, pri vode, na záhrade, v lese, hrajme sa so svojími deťmi, keď budeme mať  trochu voľného času a hlavne im nedovoľme aby sa nudili alebo trávili veľa času s mobilmi v ruke a za počítačom. Príroda nám ponúka naozaj neskutočne veľa príjemných, nezabudnuteľných zážitkov.

                                                                                                         

                                                                                                                                                                Mgr. Mária Jurigová

          • Rozlúčka s predškolákmi

          •  

            Krížom- krážom, hakom- bakom ,

            bol som dobrý predškolákom ,

            už ma čaká prvá trieda,

            ceruzka aj biela krieda...

            Tak ako aj po minulé roky, aj tento školský rok zakončili naši predškoláci rozlúčkou s MŠ. A veru nie hocijakou. V prekrásne ozdobenom altánku pri škole sa v odpoludňajších hodinách stretli rodičia, učiteľky a deti. Atmosféra bola príjemná, predkávaná bohatým a zaujímavým programom, ktorý si pripravilo 11 lúčiacich sa predškolákov z triedy MRAVČEKOV. S deťmi sa prišla rozlúčiť aj pani riaditeľka  ZŠ s MŠ ktorá každému predškolákovi odovzdala Osvedčenie o získaní predprimárneho vzdelávania. Potom sa deťom prihovorila p. zástupkyňa MŠ a nakoniec pani učiteľka triedna so slzami na krajíčku podala každému ,, MRAVČEKOVI“ tašku s prekvapením. Aj na detských líčkach bolo badať smútok či dojatie. Úsmev sa však rýchlo vrátil. Nasledovala voľná zábava, deti tancovali, užívali si bublinkovú šou a pochutnávali si na zmrzline, ovocí a sladkých mafinách.

            Rozlúčku so škôlkou zakončili sľubom predškoláka.

            „Sľubujem tu pred Vami,

            že táto ceruzka mi pomocníkom bude,

            šlabikár veľkým bratom,

            školská taška kamarátom.

            Sľubujem, že sa dobre učiť budem

            A svojim rodičom, len radosť robiť budem.

            Tam mi ceruzka pomáhaj! “

             

                                                                                                                                                                           Anna Suľová